Cejloński mielony cynamon - Cinnamomum verum
Cynamon cejloński – rozdrobniona kora – Cinnamomum verum
Pieprz syczuański cały - Zanthoxylum piperitum
Pieprz czarny, pieprz czarny mielony - Piper nigrum
Pieprz biały, pieprz biały - cały - Piper nigrum white
Macierzanka tymianek - tymianek właściwy - ziele cięte - Thymus vulgaris - Herba thymi vulgaris
Rozmaryn lekarski - liść - Rosmarinus officinalis - Herba rosmarini
Lebiodka pospolita - oregano - ziele cięte - Origanum vulgare - Herba origani vulgaris
Macierzanka piaskowa - ziele cięte - Thymus serpyllum - Herba thymi serpylli
Biedrzeniec anyż - owoc - Pimpinella anisum - Fructus anisi
Badian właściwy - anyż gwiaździsty - owoc - Illicium verum - Illici veri fructus
Bazylia pospolita - ziele cięte - Ocimum basilicum - Herba basilici
Wawrzyn szlachetny - liść - Laurus nobilis - Folium lauris nobilis tot.
Czosnek niedźwiedzi - całe liście - Allium ursinum - Herba allii ursini
Korzennik lekarski - owoc - Pimenta officinalis - Semen pimentae
Pieprz czarny - pieprz czarny - cały - Piper nigrum - Fructus piperi
Schinus peruwiański - pieprz czerwony - cały - Schinus molle - Fructus piperi
Pieprz czarny - pieprz zielony - cały - Piper nigrum - Fructus piperi
Rozmaryn lekarski - liść - Rosmarinus officinalis - Folium rosmarini
Szałwia hiszpańska – chia – siekany koper włoski- Salvia officinalis - Herba salviae
Macierzanka tymianek - tymianek właściwy - liść - Thymus vulgaris - Folium thymi vulgaris
Bazylia pospolita - liść cięty - Ocimum basilicum - Folium basilici
Majeranek ogrodowy - liść cięty - Origanum majorana-folum cs
Wanilia płaskolistna - owoc - Vanilla planifolia - Fructus vanillae
Rodzaje przypraw:
Niektóre popularne przyprawy to między innymi cynamon, kminek, imbir, papryka, kurkuma i czarny pieprz. Każda przyprawa ma swój niepowtarzalny profil smakowy i może być używana na wiele sposobów. Na przykład cynamon jest powszechnie używany do pieczenia, aby nadać potrawom ciepły, słodki smak, podczas gdy kminek jest często stosowany w pikantnych potrawach, aby nadać im orzechowy, ziemisty smak.
Oprócz zastosowań kulinarnych przyprawy od tysięcy lat są wykorzystywane w medycynie tradycyjnej i naturalnej. Stwierdzono, że wiele przypraw korzystnie wpływa na nasze zdrowie, na przykład zmniejszenie stanu zapalnego, poprawa trawienia i wzmocnienie układu odpornościowego.
Stosowanie:
Przy stosowaniu przypraw ważne jest ich odpowiednie przechowywanie, aby zachowały swoją świeżość i smak. Przyprawy należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła słonecznego i wilgoci. Pieprz mielony należy zużyć w ciągu sześciu miesięcy do jednego roku, podczas gdy cały pieprz może trwać do dwóch lat.
Najpopularniejszą marką przypraw, które możesz u nas znaleźć, jest Sonnentor. W naszej ofercie znajdziesz głównie Bio przyprawy oraz produkty ekologiczne.