Ostrokrzew paragwajski - yerba mate - cięte - Ilex paraguariensis
Nagradzamy każdą recenzję produktu.
Dostarczamy najwyższej jakości usługi i produkty.
Przy zakupach powyżej 260zł otrzymasz od nas bezpłatną wysyłkę.
Tworzymy dla Ciebie produkty wysokiej jakości
przy zakupie powyżej 260zl.
Czy to nie pasuje? Oddaj to.
Chętnie doradzimy Państwu w wyborze.
Recenzja = aż do 2zł zwrotu.
Ostrokrzew paragwajski - yerba mate - cięte - Ilex paraguariensis
Mate (yerba mate) to chyba najpopularniejszy południowoamerykański napój przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego.
Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo o wysokości około 15 m, które rośnie głównie na terenie Argentyny, Brazylii, Chile, Urugwaju i Paragwaju. „Herbata” sporządzona z liści ostrokrzewu znana jest przede wszystkim z silnego działania pobudzającego. Zawiera kofeinę, dzięki czemu przyczynia się do tłumienia zmęczenia psychicznego i fizycznego.
Maté pije się z naczynia zwanego tykwa. Napar jest jasnożółty, ma delikatny, cierpki i lekko gorzki smak.
Korzystne efekty mate:
- wspomaga wydalanie wody z organizmu,
- wspomaga metabolizm lipidów,
- kalkulator masy ciała,
- odświeżenie organizmu.
Maté pije się z naczynia zwanego tykwa. Napar jest jasnożółty, ma delikatny, cierpki i lekko gorzki smak.
Uzywać
Liście zalać gorącą wodą (temperatura 80-90°C) i pozostawić do zaparzenia na 3-5 minut. Następnie odcedź.
Im dłużej pozostawiasz napar do zaparzenia, tym bardziej jest orzeźwiający, ale uwaga, po około 5 minutach zaczyna być gorzki. Istnieje możliwość przygotowania innych naparów z jednej partii. Mate możesz pić o każdej porze dnia. Można podawać z lemoniadą, sokiem lub aromatyzować syropem klonowym lub miodem.
Ostrzeżenie
Zawiera kofeinę, nieodpowiedni dla dzieci poniżej 15 roku życia, kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Skład
Ilex Paraguariensis
Zapachy | świeży |
---|---|
Forma herbat | herbaty sypkie |
Druh čaju | bylinný |