Hibiskus medyczny - cięcie liści - Althaea officinalis - Herba althaeae
Bluszczyk kurdybanek - miele - Glechoma hederacea - Herba hederae terrestris
Flądra zwyczajna - dorada mielona - Lycopodium clavatum - Herba lycopodii
Piwonia - kwiat zmielony - Paeonia officinalis - Flos paeoniae
Morwa czarna - liść mielony- Morus nigra - Folium mori nigrae
Krokosz Parcha, Marali - korzeń - Leuzea carthamoides - Radix leuzeae
Kukurydza zasiana - blizny przecięte - Zea mays - Stigmata maidis
Buzdyganek naziemny - dymka, drobno zmielona - Tribulus terrestris - Herba tribulister
Miłorząb dwuklapowy - cały liść - Ginkgo biloba - Folium ginkgo
Dzika truskawka - liść - Fragaria vesca - Folium fragariae
Piołun leczniczy - cięty - Fumaria officinalis - Herba fumariae
Koper - całe nasiona - Anethum graveolens - Semen anethi
Jakość kłącza, zdravetz - korzeń cięty - Geranium macrorrhizum - Radix geranii macrorrhizum
Sosna zwyczajna - całe igły - Pinus sylvestris - Folium pini silvestris
Oregano, szałwia zwyczajna - liść cięty - Origanum vulgare - Herba origani
Orzech włoski - cięcie liści - Juglans regia - Folium juglandis
Skrzyp wiejski - pokrojony - Equisetum arvense - Herba equiseti
Głóg zwyczajny - liść cięty i kwiat - Crataegus monogyna - Folium crataegi cum flore
Głóg - cały owoc - Crataegus monogyna - Fructus crataegi
Mniszek lekarski - wycięty korzeń - Taraxacum officinale - Radix taraxaci
Mniszek lekarski - cięty liść - Taraxacum officinale - Folium taraxaci
Aronia - jarzębina czarna - cały owoc - Aronia melanocarpa - Fructus aroniae
Bukwica zwyczajna - nitka cięta - Herba betonicae - Herba betonicae
Trójkolorowy fiolet - nitka cięta - Viola tricolor - Herba violae tricoloris
Uspokój swoje ciało i umysł filiżanką naturalnej herbaty. Ciesz się herbatą z ziół starannie uprawianych w rodzinnych gospodarstwach lub wykorzystaj zioła do przygotowania potraw lub kosmetyków. W sklepie internetowym Bioróża znajdziesz naturalne pączki róży, naturalne suszone kwiaty lawendy i rumianku od Alteya Organics, a także herbatę Mursala, która doda Ci sił i witalności.
Najpopularniejsze rodzaje herbat to:
- Herbata czarna: Ten rodzaj herbaty jest wytwarzany ze sfermentowanych liści herbacianych i ma mocny, solidny smak. W kulturach zachodnich często podaje się ją z mlekiem i cukrem.
- Zielona herbata: Zielona herbata jest wytwarzana z niesfermentowanych liści herbaty i ma łagodniejszy smak i jaśniejszy kolor niż czarna herbata. Jest często spożywana ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne, ponieważ zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków.
- Herbata Oolong: Herbata Oolong jest produkowana z częściowo sfermentowanych liści herbaty i ma złożony, lekko słodki smak. Jest to popularna herbata w Chinach i innych krajach azjatyckich.
- Biała herbata: Biała herbata jest wytwarzana z młodych liści drzewa herbacianego i jest minimalnie przetwarzana, co skutkuje lekkim i delikatnym smakiem. Jest często spożywana ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne, ponieważ zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków.
- Herbata ziołowa: Herbaty ziołowe są wytwarzane z różnych ziół, przypraw, owoców i kwiatów i nie zawierają rzeczywistych liści herbaty. Występują w wielu różnych smakach i są często spożywane ze względu na ich potencjalne korzyści zdrowotne.
Herbata jest często spożywana ze względu na jej smak i aromat oraz potencjalne korzyści zdrowotne. Jest naturalnym źródłem kofeiny, która może dostarczyć energii, ale można również znaleźć bezkofeinowe rodzaje herbaty dla tych, którzy są wrażliwi na kofeinę. Niektórzy ludzie lubią herbatę ze względu na jej uspokajające i kojące działanie, co sprawia, że jest ona doskonałym napojem relaksującym i łagodzącym stres.